Lars erfaringer med MyGait stimulator og XTERN skinne

El-stimulation og skinner

Dropfod

EL-stimulation og skinner – hvorfor er det ikke mere udbredt?
af Lars Frølund, speciallæge dr. med – selv blodpropsramt

For ca. 10 år siden blev jeg ramt af en blodprop. På trods af trombolysebehandling fik jeg efterfølgende lammelse af hele højre side. Tiden efter blodproppen var fra dag 1 præget af kæft, trit og træning. Hospitalets træningsafsnit, et par gode bekendte, som er henholdsvis fysio- og ergoterapeut blev mobiliseret. Efter et halvt års hård træning, som efter sygehuset foregik på Center for Hjerneskade sideløbende med det kommunale træningstilbud, fitnesscenter, mit gymnastikhold i Danske Studenters Roklub og en tålmodig talepædagog kunne jeg genoptage mit arbejde som læge på fuld tid. 

Den irriterende dropfod kunne jeg ikke træne væk.
Jeg tænkte ikke på, hvad jeg kunne før blodproppen, men jeg ønskede så vidt som muligt en fri og aktiv tilværelse med arbejde, udendørsliv, gymnastik, roning, svømning og strandliv. Jeg måtte have et hjælpemiddel, som levede op til de krav.

Jeg blev først udstyret med en dropfodsskinne af metal, som var fastgjort til hele underbenet og klikkede, hver gang jeg tog et skridt. Den var umulig at have på under et par snævre jeans og mildest talt opsigtsvækkende, når jeg gik i shorts, i svømmehallen eller på stranden om sommeren. Jeg kaldte den
min ”Spanske Støvle”. Den var u-eftergivelig. Den gnavede. Og så gav den mig en rigtig ”handicapfølelse”.
Peter Geisling fortalte i en udsendelse af Lægens Bord om en ankeldropfodsskinne. Den fungerede godt, og jeg anvender den stadigvæk i nogle situationer. 

Dropfoden er en del af mig, men den føles ikke længere generende. Min erfaring er, at muligheder skal afprøves og den rigtige kombination bruges. Det er således ikke et spørgsmål om enten eller, men både og.

Lars Frølund

På YouTube så jeg nogle videoklip med elektrisk stimulation hos dropfodspatienter. Jeg tog kontakt til EL-KLINIKKEN og fik super god rådgivning. Siden er jeg ”gået elektrisk” til stimulation af dropfoden og træning af specifikke muskelgrupper. 

I det daglige klarer jeg mig godt med dropfodsstimulator alene. Jeg har afprøvet et par stykker. Er jeg steder uden strøm f.eks. på trekking, anvender jeg skinne og jeg har nu fået en robust canadisk skinne – TurboMed XTERN, som fungerer perfekt. Løfter foden, giver godt afsæt og støtte og dermed en gang med et godt hurtigt flow. Endnu bedre bliver det med samtidig EL-stimulation.

For mig har kombinationen dropfodsstimulator og skinne betydet en større livskvalitet, idet min gang i alle situationer er forbedret, uden at jeg skal bekymre mig om, hvorvidt skinnen holder. 

Dropfoden er en del af mig, men den føles ikke længere generende. Min erfaring er, at muligheder skal afprøves og den rigtige kombination bruges. Det er således ikke et spørgsmål om enten eller, men både og.